Кога има карнавални игри в Павел баня?

Кукери от Павел баня
Кукери от Павел баня

Павел баня е място, където традициите са живи и зададе ли се празник, то той се спазва и почита от всички. Ако се чудите къде да отидете в периода между 1 и 3 март 2014г., то мястото е Павел баня. По това време тук се празнува един празник наречен кукерски карнавал – вълшебен празник обвит в мистика, наричания и непоколебима традиция. Началото на кукерския карнавал се губи някъде в езическите времена. Останал е от древните траки и е посветен на настъпващата пролет и плодородието. Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железния звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите.

 

 

Кукерския карнавал в Павел баня се провежда всяка година на Сирни заговезни.

На Месни заговезни – 23.02.2014г. ще се проведе в с. Търничене, с. Тъжа  – Община Павел баня

На Сирни заговезни – 2.03.2014г. ще се проведе в гр.Павел баня, с.Долно Сахране, с.Горно Сахране, с.Габарево, Осетеново, с.Александрово и с.Манолово

Игрите се провеждат всяка година в края на м. март на площада в с. Турия в рамките на традиционните „Чудомирови празници”.

 

Снимки от Кукерски Карнавал Павел баня 2013г.

Сподели:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *