Какви традиционни празници има в Павел баня?

Град Павел баня е малко, китно, туристическо градче, насред красивата Розова долина, запазило традиционния си характер през годините. Тези земи са били населявани от тракийски племена още през 4 век пр.Хр. Оттук е преминавал пътят на римляни и византийци. Местните жители още помнят и пазят вековните традиции и обичаи, останали от езическо време, които съхраняват националния дух и ги представят в пъстрата палитра от празнични прояви.

На Сирни заговезни се честват кукерските празници, които са част от туристическия имидж на курорта.

Чудомирови дни25 март (рождената дата на писателя-хуморист Чудомир). Забавна седмица с чудомировите разкази.

Учениците на СОУ “Христо Ботев” град Павел баня, с много настроение пресъздават „Нашенци”, с пожелание към всички жители и гости на града, да запазят в себе си усмивката на Чудомир и да я предават на поколенията, защото: “…най-празният от нашите дни е този, в който не сме се смели нито веднъж”.

На Лазаровден – малки нагиздени момиченца с цветни кошници, пеят за здраве и берекет.

На Празника на Розата и Минералната вода (втората седмица на м. юни) Програмата включва откриването на плувния сезон и Павелбанско лято, международен фолклорен фестивал, ритуала „Розобер”, а кулминацията на фестивала е коронясване на най-красивата девойка за Царица Роза, а най-бързия и смел младеж – за Крал на минералната вода.

Празник на черешата (третата седмица на м.юни) – с ритуала „Черешобер” и тридневни участия на местни и гостуващи самодейни колективи, с песни и танци сред черешовите градини на Габарево, се чества поминъка на населението.

Имен ден на гр. Павел баня ( Св. Петър и Павел – 29 юни)

Лято в Павел баня (Всеки четвъртък) – на лятна сцена музикални изяви на местни и гостуващи колективи и изпълнители, за доброто настроение на жителите и гостите на курорта.

Храмов празник на Павел баня ( 8 септември – Рождество на Пресвета Богородица) започва с мото-събор, екстремното каране и рок-музика и продължава с празнична програма цяла седмица. Завършва с Тържествена Света литургия и литийно шествие от Храм „Рождество Богородично” до площад „Освобождение”. Там се отслужва Водосвет за здравето на жителите и гостите на града. Осветен курбан се раздава на празнуващите и празнично хоро се вие из целия площад.

На Бъдни вечернощта преди Коледа, града се оглася от коледарски песни.

Коледно-новогодишни празници ( 22 – 29 декември) – Концерти, викторини, изложби и конкурси.

Обадете се във Виртуален Информационен Център – Павел баня, за да се уведомите за всяко културно събитие и да планирате и съчетаете почивката си с приятно и забавно преживяване.

Сподели:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *