Къде е Павел баня?

гр. Павел баня
гр. Павел баня

гр. Павел баня е балнеологичен курорт, известен с лечебните свойства на минералните си извори. Градът е разположен в централната част на задбалканската Казанлъшка котловина. Простира се между Стара планина и Средна гора сред живописната Розова долина,  до брега на река Тунджа. Курортът е административен център на Община Павел баня. Намира се на 24 км западно от гр. Казанлък и на 180 км източно от София.

Средната температура през януари тук е +1° С, а през юли +22° С. Климатът е умерено-континентален, а надморската височина на курорта е 400 м.

Градът е разположен в Долината на розите и тракийските царе, която изобилства с важни открития от античността – недалеч се намира гробницата на тракийския цар Севт ІІІ в могилата Голяма Косматка, както и могилата Оструша. Наблизо е и град Казанлък, където се намира известната тракийска гробница, включена в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

Хидротермалните извори в Павел баня са девет. Седем от тях са с температура от 50-61 °C, ниско минерализирани и слабо алкални, а два са с нерадонови води, което допринася за индивидуализиране в лечението на пациентите. СПА курортът е утвърден като център за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, на централната и периферната нервна система, ортопедо-травматологични.

Като развита СПА дестинация Павел баня предлага на своите гости разнообразие от места за настаняване – комплекси, хотели и семейни къщи за гости. Почти всички хотели разполагат с басейни и модерни балнеологични центрове, където гостите се обслужват от квалифициран персонал. Заведенията в курорта също са разнообразни и предлагат тракийска и българска кухня.

В близките села до курорта, функционират семейни хотели и къщи за гости, които предлагат автентична обстановка, отлична местна кухня, запознаване с розовопроизводството, с местните традиции и бит.

Недалеч от града е язовир „Копринка”, където се предлагат добри условия за риболов и почивка сред природата. Повече за възможностите за туризъм в Павел баня можете да научите в информационния център, който се намира в сградата на Читалище “Напред”.

Повече информация…

Сподели:

2 коментара

  1. Как се стига от София до Павел баня с влак

  2. Теменужка Петрова Дочева каза:

    Здравейте ,моля да запазя две места по клинична пътека 244 за 24.06.2016 във Филиал СБР ПАВЕЛ БАНЯ телефон за връзка 0885866032 Благодаря!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *