БалнеоХотел Маркони Павел баняБалнеоХотел Маркони Павел баня
гр. Павел баня

гр. Павел баня

гр. Павел баня е балнеологичен курорт, известен с лечебните свойства на минералните си извори. Градът е разположен в централната част на задбалканската Казанлъшка котловина. Простира се между Стара планина и Средна гора сред живописната Розова долина,  до брега на река Тунджа. Курортът е административен център на Община Павел баня. Намира се на 24 км западно от гр. Казанлък и на 180 км източно от София.

Средната температура през януари тук е +1° С, а през юли +22° С. Климатът е умерено-континентален, а надморската височина на курорта е 400 м.

Градът е разположен в Долината на розите и тракийските царе, която изобилства с важни открития от античността – недалеч се намира гробницата на тракийския цар Севт ІІІ в могилата Голяма Косматка, както и могилата Оструша. Наблизо е и град Казанлък, където се намира известната тракийска гробница, включена в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

Хидротермалните извори в Павел баня са девет. Седем от тях са с температура от 50-61 °C, ниско минерализирани и слабо алкални, а два са с нерадонови води, което допринася за индивидуализиране в лечението на пациентите. СПА курортът е утвърден като център за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, на централната и периферната нервна система, ортопедо-травматологични.

Като развита СПА дестинация Павел баня предлага на своите гости разнообразие от места за настаняване – комплекси, хотели и семейни къщи за гости. Почти всички хотели разполагат с басейни и модерни балнеологични центрове, където гостите се обслужват от квалифициран персонал. Заведенията в курорта също са разнообразни и предлагат тракийска и българска кухня.

В близките села до курорта, функционират семейни хотели и къщи за гости, които предлагат автентична обстановка, отлична местна кухня, запознаване с розовопроизводството, с местните традиции и бит.

Недалеч от града е язовир „Копринка”, където се предлагат добри условия за риболов и почивка сред природата. Повече за възможностите за туризъм в Павел баня можете да научите в информационния център, който се намира в сградата на Читалище “Напред”.

Повече информация…

One Response to “Къде е Павел баня?”

  1. Теменужка Петрова Дочева казва:

    Здравейте ,моля да запазя две места по клинична пътека 244 за 24.06.2016 във Филиал СБР ПАВЕЛ БАНЯ телефон за връзка 0885866032 Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>