БалнеоХотел Маркони Павел баняБалнеоХотел Маркони Павел баня

На 31 март (вторник) Националният осигурителен институт (НОИ) дава старт на програмата за профилактика и рехабилитация за 2015 г.

Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация по програма НОИ имат:

1. лицата, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест;

2.лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да не са осигурени и срокът на инвалидността в експертното решение на Териториална експертна лекарска комисия, респективно на Националната експертна лекарска комисия, не е изтекъл.

Лицата по точка 1 придобиват право на парични помощи за профилактика и рехабилитация, ако за тях са били внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни калeндарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията. В периода от шест календарни месеца се включва времето:

1. на платените и неплатените отпуски за отглеждане на дете;

2. на платените и неплатените отпуски за временна нерабо-тоспособност и за отпуск за бременност и раждане;

3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;

4. през което самоосигуряващите се лица, които се осигуряват за общо заболяване и майчинство, са получавали парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и отглеждане на дете и периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане и за отглеждане на дете, през които не са имали право на обезщетение.

Изискването за внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца не се отнася за лица с увреждания, резултат от претърпяна трудова злополука или професионална болест.

Лицата, осигурени само за трудова злополука и професионална болест, имат право на парични помощи за профилактика и рехабилитация само при случаи на трудова злополука и професионална болест.

Възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване за 2012 г. е 60 години и 4 месеца за жените и 63 години и 4 месеца за мъжете.

НОИ осигурява парична помощ за профилактика и рехабилитация еднократно в една календарна година за 10 дни престой.

Паричната помощ за всяко правоимащо лице включва средства за не повече от общо 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно, средства за нощувки, както и частична помощ за хранене в размер на 5 лв. за един храноден. Остатъкът от цената на услугата се доплаща от получилия помощта в зависимост от заведението, в което е настанен.

Необходимо е да се направи резервация в здравното заведение, което сте избрали.

Преди това трябва да се информирате от териториалните поделения на НОИ за условията и реда за ползване на правата на парична помощ за профилактика и рехабилитация и за заболяванията и противопоказанията за заведението, в което желаете да направите резервация. При направата на резервация, трябва да се информирате и за размера на сумата, която ще доплащате за един храноден.

Удостоверения за ползване на парична помощ се издават на специални гишета на НОИ. Предварително трябва да се представят следните документи – виж: Какви документи са необходими за представяне в ТП на НОИ?

8 Responses to “Кой има право на парични помощи за профилактика и рехабилитация по програма НОИ?”

 1. Златка Кънчева казва:

  Здравейте искам да попитам мога ли да ползвам
  програма по НОИ за рехабилитация при положение че получавам
  обещетение от бюрото по труда.Благодаря

 2. Галя Кошеджийска казва:

  Бихте ли ми казали може ли съпруга ми да се възползва от профилактика и рехабилитация по програма НОИ ,ако в момента е записан в бюрото по труда и получава обезщетение от НОИ? Благодаря.

 3. Галина Стефанова казва:

  Бихте ли ми казали мога ли да се възползвам от профилактика и рехабилитация по програма НОИ ,ако в момента съм записана в бюрото по труда и получавам обезщетение от НОИ? Благодаря.

 4. Димитър Тенев казва:

  Моля да ми дадете телефон за резервация на “свободен” прием, извън програмите на НОИ!
  Блгодаря Ви предварително!

 5. Никола Генов казва:

  Страдам от болест на Бехтерев, дископатия и гонартроза! Пенсионер съм,на 74г. ,със 72% ТЕЛК. Не мога да се ориентирам в “указанията” на НОИ. Моля , добри и вежливи хора да ми кажат къде и с какво направление мога да кандидатствувам за профилактика и рехабилитация по програмите на НОИ.

 6. Биляна казва:

  Профилактика и рехабилитация от НОЙ и Профилактика и рехабилитация по клинична пътека – каква е разликата ? При кой вариант се допускат болнични листове и при кой се изисква заповед за ползване на платен отпуск? А при оформяне на документите има ли разлика и в двата варианта?

 7. АНЕТА НИКОЛОВА НИНОВА казва:

  ИСКАМ ДА СИ НАПРАВЯ РЕЗЕРВАЦИЯ ПО НОЙ ЗА ПЕРИОДА ОТ 1 ЮЛИ ДО 10 ЮЛИ В САНАТОРИУМА

 8. Иванка Петкова казва:

  Къде могат да се лекуват пенсионери по клинични пътеки 244 и 241?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>