Кой има право на парични помощи за профилактика и рехабилитация по програма НОИ?

На 31 март (вторник) Националният осигурителен институт (НОИ) дава старт на програмата за профилактика и рехабилитация за 2015 г.

Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация по програма НОИ имат:

1. лицата, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест;

2.лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, да не са осигурени и срокът на инвалидността в експертното решение на Териториална експертна лекарска комисия, респективно на Националната експертна лекарска комисия, не е изтекъл.

Лицата по точка 1 придобиват право на парични помощи за профилактика и рехабилитация, ако за тях са били внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни калeндарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията. В периода от шест календарни месеца се включва времето:

1. на платените и неплатените отпуски за отглеждане на дете;

2. на платените и неплатените отпуски за временна нерабо-тоспособност и за отпуск за бременност и раждане;

3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;

4. през което самоосигуряващите се лица, които се осигуряват за общо заболяване и майчинство, са получавали парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и отглеждане на дете и периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане и за отглеждане на дете, през които не са имали право на обезщетение.

Изискването за внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца не се отнася за лица с увреждания, резултат от претърпяна трудова злополука или професионална болест.

Лицата, осигурени само за трудова злополука и професионална болест, имат право на парични помощи за профилактика и рехабилитация само при случаи на трудова злополука и професионална болест.

Възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване за 2012 г. е 60 години и 4 месеца за жените и 63 години и 4 месеца за мъжете.

НОИ осигурява парична помощ за профилактика и рехабилитация еднократно в една календарна година за 10 дни престой.

Паричната помощ за всяко правоимащо лице включва средства за не повече от общо 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно, средства за нощувки, както и частична помощ за хранене в размер на 5 лв. за един храноден. Остатъкът от цената на услугата се доплаща от получилия помощта в зависимост от заведението, в което е настанен.

Необходимо е да се направи резервация в здравното заведение, което сте избрали.

Преди това трябва да се информирате от териториалните поделения на НОИ за условията и реда за ползване на правата на парична помощ за профилактика и рехабилитация и за заболяванията и противопоказанията за заведението, в което желаете да направите резервация. При направата на резервация, трябва да се информирате и за размера на сумата, която ще доплащате за един храноден.

Удостоверения за ползване на парична помощ се издават на специални гишета на НОИ. Предварително трябва да се представят следните документи – виж: Какви документи са необходими за представяне в ТП на НОИ?

Сподели:

10 коментара

 1. В платен отпуск или в болнични трябва да си , ако ползваш услуги по НОЙ?

 2. Здравейте,
  ще ползвам програмата на НОИ.
  Интересуваме в болничен ли трябва да съм или отруска?

 3. Здравейте искам да попитам мога ли да ползвам
  програма по НОИ за рехабилитация при положение че получавам
  обещетение от бюрото по труда.Благодаря

 4. Бихте ли ми казали може ли съпруга ми да се възползва от профилактика и рехабилитация по програма НОИ ,ако в момента е записан в бюрото по труда и получава обезщетение от НОИ? Благодаря.

 5. Бихте ли ми казали мога ли да се възползвам от профилактика и рехабилитация по програма НОИ ,ако в момента съм записана в бюрото по труда и получавам обезщетение от НОИ? Благодаря.

 6. Моля да ми дадете телефон за резервация на “свободен” прием, извън програмите на НОИ!
  Блгодаря Ви предварително!

 7. Страдам от болест на Бехтерев, дископатия и гонартроза! Пенсионер съм,на 74г. ,със 72% ТЕЛК. Не мога да се ориентирам в “указанията” на НОИ. Моля , добри и вежливи хора да ми кажат къде и с какво направление мога да кандидатствувам за профилактика и рехабилитация по програмите на НОИ.

 8. Профилактика и рехабилитация от НОЙ и Профилактика и рехабилитация по клинична пътека – каква е разликата ? При кой вариант се допускат болнични листове и при кой се изисква заповед за ползване на платен отпуск? А при оформяне на документите има ли разлика и в двата варианта?

 9. ИСКАМ ДА СИ НАПРАВЯ РЕЗЕРВАЦИЯ ПО НОЙ ЗА ПЕРИОДА ОТ 1 ЮЛИ ДО 10 ЮЛИ В САНАТОРИУМА

 10. Къде могат да се лекуват пенсионери по клинични пътеки 244 и 241?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *